Bewegingsapparaat
Meest gerapporteerde klachten
Werkgerelateerde klachten aan het houding- en bewegingsapparaat worden onderverdeeld naar lichaamsregio:
- bovenste ledematen (nek, schouder, arm, elleboog, pols en hand);
- rug (onder- en bovenrug);
- onderste ledematen (heup, benen, knieën, enkel en voet).
Klachten aan het bewegingsapparaat komen veelvuldig voor en kunnen leiden tot langdurig ziekteverzuim. Klachten aan het bewegingsapparaat zijn zelfs de meest gerapporteerde klachten bij de huisarts, vooral klachten aan de knie en onderrug. Doordat veel werkgevers en werknemers bij beeldschermwerk aandacht besteden aan de juiste lichaamshouding komt KANS (Klachten Arm, Nek en/of Schouder) steeds minder voor. Frequent gebruik van een te laag geplaatst beeldscherm (laptop) of van een computermuis blijft echter KANS (voorheen RSI) veroorzaken.
Klachten aan het bewegingsapparaat kennen een grote verscheidenheid aan oorzaken. De oorzaak kan uiteenlopen van een sportblessure, ongeluk, overbelasting, verkeerde houding en een (chronische) aandoening (bv. artrose). Vaak is er sprake van een combinatie van oorzaken.
Snelle diagnostiek en activerende behandeling
Het NCKA biedt snelle en goede diagnostiek van klachten aan het bewegingsapparaat als voorwaarde en vertrekpunt voor een activerende behandeling. De behandeling is gericht op wat medewerkers nog wel kunnen, waardoor langdurige uitval vaak kan worden voorkomen. Daarvoor is het wel een voorwaarde dat de diagnose helder is, om te voorkomen dat de activerende behandeling de klachten verergert of in stand houdt.
De diagnostiek en behandeling richten zich niet alleen op de in het oog springende symptomen, maar kijken ook naar onderliggende oorzaken, zoals overbelasting, een suboptimale houding, eventuele (chronische) aandoeningen, stressklachten, werk- en leefstijl enz. De diagnostiek en behandeling zijn primair gericht op het voorkomen van arbeidsbeperkingen op de korte en lange termijn. Daarnaast is de behandeling ook gericht op het oplossen of terugdringen van de klachten en bevorderen van de algehele gezondheid.
Werkgerichte diagnostiek en behandeling
Kleine aanpassingen in de werkomgeving, lichaamshouding, of werkwijze (vermijden van bepaalde handelingen, voldoen rustmomenten nemen) kunnen het verschil maken tussen langdurige uitval en weer met plezier kunnen werken. Voor werkgerichte diagnostiek en behandeling werkt het NCKA samen met ervaren en deskundige fysiotherapeuten.
Neem contact op
Adres
Arnhemseweg 10
3817 CH Amersfoort
Contact
Telefoon: 085 301 12 00
E-mail: info@ncka.nl